2.4.07

Chlebek owocowy

Chlebek owocowy powstał na czuja. Wzięłam około 75 deko mąki pszennej, 2 paczuszki drożdży instant (porcja na kilogram, ale ciasto jest ciężkie, więc trzeba więcej), niecałą szklankę mleka, 3/4 kostki stopionego masła, 2 banany,
2 gruszki, pół szklanki namoczonego we wrzątku maku, niecałą łyżeczkę soli i 3/4 szklanki cukru.

Zmieszałam mąkę ze wszystkim, przy czym owoce skroiłam i zmiksowałam na papkę. Wyrobiłam na kulę (trzeba było dodać ciut mąki, ale niewiele) i zostawiłam, aż wyrosło dwa razy większe niż pierwotnie, przebiłam, ułożyłam w dwa bochenki, piekłam w 190 stopniach, aż pachniało, a włożony w ciasto patyczek był suchy. Widoczne na grzbiecie dziurki zrobiłam nacinając ciasto nożyczkami. Było bardzo, bardzo dobre...

1 komentarz:

veggie pisze...

Cóż za interesujący pomysł, bardzo ciekawe i aż się prosi, żeby spróbować :-)